Over het PMO

Waar staat PMO voor?

PMO staat voor Periodiek Medisch Onderzoek

Is een PMO verplicht?

Ja! Elke organisatie met medewerkers is wettelijk verplicht om periodiek een PMO aan te bieden. Lees hier alles over jouw PMO verplichting vanuit de Arbowet. 

Waarom een PMO?

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om periodiek een PMO aan te bieden. Daarnaast is het een praktisch hulpmiddel om de gezondheid van jouw medewerkers te helpen verbeteren. Dit zorgt uiteindelijk voor fittere medewerkers, een grotere inzetbaarheid, meer productiviteit en een lager ziekteverzuim. Lees hier verder

Wat kost een PMO?

Met de Persoonlijke Gezondheidscheck kan het PMO al worden afgenomen vanaf 38 euro per werknemer. Doordat deelname aan onze check geheel zelfstandig is zijn de kosten beduidend lager dan een gemiddeld PMO. Lees hier alles over kosten en vergoedingen van een PMO. 

Wat levert een PMO mijn bedrijf op?

Een PMO helpt je ziekte(verzuim) te voorkomen en de duurzame inzetbaarheid en productiviteit van jouw medewerkers te vergroten. Bovendien geef je met het PMO invulling aan goed werkgeverschap, wat zorgt voor gemotiveerde, betrokken en loyale medewerkers. Lees hier wat een PMO jouw bedrijf kan opleveren! 

Wie voert het PMO uit?

Er zijn verschillende instanties die een PMO kunnen uitvoeren. HR de Baas werkt samen met &niped voor het uitvoeren van het PMO. De Persoonlijke Gezondheidscheck van &niped is een compleet, betaalbaar en wetenschappelijk onderbouwd PMO-instrument, dat voldoet aan de eisen van de Arbowet. 

Kan ik vergoeding krijgen voor een PMO?

Instanties die een PMO aanbieden, hebben in de meeste gevallen afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. De collectieve verzekering dekt in veel gevallen de kosten van jouw PMO of vitaliteitsplan! Bijvoorbeeld vanuit een gezondheids- of vitaliteitsbudget. Lees hier alles over vergoeding van jouw PMO. 

Wat is het verschil tussen PMO en PAGO?

Het Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) is gericht op arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kijkt naar de algemene gezondheid, inclusief leefstijl en mentale gesteldheid. Lees hier meer over het verschil tussen PMO en PAGO.

Een PMO is breder dan een PAGO. Het PAGO is alleen onderzoek naar gezondheidsfactoren die op het werk gericht zijn, terwijl het PMO veel breder is dan dat. Het kijkt naar de algemene gezondheid, inclusief leefstijl en mentale gesteldheid en biedt vrijblijvend na het afnemen van het onderzoek (onafhankelijke) interventies aan die de gezondheidsrisico’s kunnen verminderen.

Het PAGO wordt steeds meer vervangen door het PMO. Dat komt doordat het OR vanwege de nieuwe arbowet (1 juli 2018) instemmingsrecht heeft, waardoor het OR vaker een rol heeft in het uitvoeren van een PMO.

Het PAGO is dus geen PMO omdat het PMO uitgebreider is; het kijkt namelijk naar het complete gezondheidsplaatje van een werknemer.


Bron: Niped.nl

 

 

Reactie plaatsen