Kan ik een tijdelijke arbeidsovereenkomst tussentijds opzeggen?
17 september 2021 
in Blog

Kan ik een tijdelijke arbeidsovereenkomst tussentijds opzeggen?

Ja, dat kan. 

Wat veel werkgevers en werknemers niet weten is dat je een tijdelijke arbeidsovereenkomst tussentijds voor de einddatum kunt opzeggen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als je daarover in het contract afspraken hebt gemaakt met je werknemer. Dit heet ook wel: tussentijds opzeggen.

Zorg er daarom altijd voor dat je een tussentijdsopzegbeding opneemt in het contract. Dat bespaart je een hoop trammelant en een intensief ontslagtraject.

Klopt het dat ik niet naar de rechter of het UWV hoef als een werknemer instemt met zijn ontslag?

Ja, dat klopt. 

Een werknemer is niet verplicht in te stemmen met zijn ontslag. Gaat een werknemer niet akkoord, dan mag je als werkgever alleen opzeggen als het UWV daarvoor toestemming heeft gegeven. Ook dan geldt de opzegtermijn vanuit het contract, de cao of de wet.

Als een werknemer schriftelijk instemt met de opzegging van zijn dienstverband, moet de kantonrechter of het UWV dan nog worden geraadpleegd?

Nee, dat hoeft niet. 

Als een werknemer schriftelijk instemt met zijn ontslag, is het niet meer nodig om een ontslagprocedure te volgen bij het UWV of de kantonrechter.

Je kan als werkgever dan volstaan met het sturen van een brief waarin je de arbeidsovereenkomst opzegt met inachtneming van de geldende opzegtermijn. De instemming kan alleen door de individuele werknemer worden gegeven en dus niet op collectief niveau, bijvoorbeeld in het kader van een collectief ontslag. 

De werknemer kan alleen aan zijn instemming worden gehouden als er sprake is van een ‘duidelijke en ondubbelzinnige verklaring’. Soms kan dit er zelfs toe leiden dat op jou als werkgever een onderzoekplicht rust: je moet er dan zeker van zijn dat de werknemer de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk wil beëindigen.

Als een werknemer bijvoorbeeld de Nederlandse taal niet goed beheerst, wordt van jou als werkgever verwacht dat je onderzoekt of de werknemer écht heeft begrepen dat hij instemt met de opzegging van zijn dienstverband.

Een werkgever is overigens niet verplicht om altijd eerst aan de werknemer te vragen of hij instemt met zijn ontslag. Je mag er als werkgever ook voor kiezen om direct een UWV- of kantonrechterprocedure te volgen.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Naast de mogelijkheid tot instemming met het ontslag door de werknemer, is het ook mogelijk om in goed overleg een beëindigingsovereenkomst te sluiten om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen.

Werknemer stemt in met het ontslag en dan?

Hoe werkt ontslag met instemming van de werknemer? Hoe pak je ontslag met instemming van de werknemer aan? 

Grote kans dat deze aanvullende vragen in je opkomen als een soortgelijke situatie zich voordoet. 

Hoe mooi zou het zijn als je daar ook gelijk antwoord op krijgt?

Frequently Asked Questions

Checkit en vind 24/7 het antwoord op veelgestelde vragen waar jij als werkgever tegenaan loopt bij het werken met personeel. Inclusief tips en uitleg over het specifieke onderwerp. Zelfs voorbeeldbrieven die jij alleen nog maar hoeft aan te vullen met je eigen gegevens. Eenvoudiger kan niet.

Wil jij zonder kennis van HR een XpertHR worden? 

Zorg dan dat je er op 1 oktober als eerste bij bent! Want dan lanceer ik iets nieuws, iets gaafs, iets waar elke werkgever mee geholpen is. Dag in dag uit.

Onderdeel van HR de Baas:

Om het werken met personeel makkelijker en leuker te maken!


Template brieven

Zo zijn bijvoorbeeld de template brieven voor het opzeggen van het dienstverband met instemming van de werknemer ook met 1 druk op de knop voor jou beschikbaar. Denk aan:

  • Voorbeeldbrief: Voorstel opzegging dienstverband met instemming werknemer
  • Voorbeeldbrief: Schriftelijke instemming door de werknemer
  • Voorbeeldbrief: Bevestiging opzegging dienstverband met instemming werknemer

Interesse om deze voorbeeldbrieven te ontvangen? Laat dan een berichtje achter onderaan deze blog. Of stuur me een mailtje via: info@hrdebaas.nl dan stuur ik je de templates zo snel mogelijk toe.

Voorbeeld beëindigingsovereenkomst

Ook als jij zou kiezen voor een ontslag met wederzijds goedvinden dan stel jij vanaf 1 oktober 2021 moeiteloos een beëindigingsovereenkomst op. Vul je zoekterm in de zoekbalk in en voilà, downloaden die template. 

Skon toch of nie dan?


Deze unieke kans kan ik in eerste instantie maar aan een beperkt aantal klanten aanbieden. Wanneer het vol is, durf ik niet op voorhand te zeggen wanneer ik weer ga opschalen. Dus stay tuned zodat jij bij interesse de boot niet mist.


Wil jij nooit meer een blog missen en daarnaast graag wekelijks HR tips en inspiratie ontvangen per mail? Meld je dan aan via de groene button 'schrijf me in' op de volgende pagina: https://hrdebaas.nl/contact/  Scroll op de pagina even naar beneden om de button te vinden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen