Wettelijk verlof vervalt per 1 juli
09 juni 2021 

Wettelijk verlof vervalt per 1 juli

Waarschuw je medewerkers op tijd

Wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Dat betekent dat per 1 juli 2021 de wettelijke vakantiedagen die medewerkers in 2020 hebben opgebouwd in principe vervallen.

In de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) kan bepaald zijn dat wettelijke vakantiedagen langer geldig blijven. Check dat even voor de zekerheid.

Schriftelijk informeren

Jij bent als werkgever verplicht om medewerkers te informeren over die vervaltermijn. Ook moeten medewerkers de kans krijgen om de dagen nog voor de vervaltermijn op te nemen.

Als werkgever moet je medewerkers ruim op tijd schriftelijk informeren dat er eventueel vakantiedagen komen te vervallen wanneer deze niet voor 1 juli zijn opgenomen.

Doet je dit niet dan behoudt de medewerker het recht op de nog niet opgenomen wettelijke vakantiedagen. Ook na afloop van de vervaltermijn. Ze verjaren in dat geval pas vijf jaar na het jaar van de opbouw.

Heb je je medewerkers nog geen schriftelijke waarschuwing gestuurd? Doe dat dan alsnog zo snel mogelijk.

Al wel een schriftelijke waarschuwing verstuurd? Stuur dan eventueel nog een mail om je medewerkers daar aan te herinneren.

Bevestiging

Vraag je medewerkers ook om te bevestigen dat ze het bericht hebben ontvangen. Dan kan jij altijd aantonen dat je ze tijdig op de hoogte hebt gesteld.

Als een medewerker zijn vakantiedagen dan niet op tijd opneemt, kun je het zo opvatten dat hij hier bewust afstand van heeft gedaan.

Openstaand saldo

Wil je het helemaal goed afdekken? Vermeldt in die mail dan ook het openstaande saldo aan wettelijke vakantiedagen. Dan weten de medewerkers hoeveel ze nog op moeten nemen in de aankomende weken. En wat er anders aan saldo vervalt per 1 juli.

Het openstaande saldo aan wettelijke vakantiedagen uitbetalen, is niet toegestaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen