eHerkenning verandert per 1 juli 2021

Het inloggen met eHerkenning verandert met ingang van 1 juli 2021.

Met eHerkenning kun je als ondernemer veilig inloggen om online zaken te regelen bij overheidsorganisaties. Bijvoorbeeld voor het doorgeven van een ziekmelding aan het UWV. Maar ook voor het aanvragen van subsidies. 

eHerkenning is vergelijkbaar met DigiD, maar dan voor bedrijven.


Wat verandert er?

Overheden bieden vanaf 1 juli 2021 geen online diensten meer aan waarbij je alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord inlogt (eHerkenning niveau 1).

Deze manier van inloggen bestaat het langst. Maar het voldoet niet meer aan de (internationale) standaarden voor veilig inloggen. Als ondernemer heb je daarom vanaf 1 juli 2021 eHerkenning niveau 2 of hoger nodig. Het laagste betrouwbaarheidsniveau van eHerkenning, EH1, wordt stopgezet.

Zorg dat je het niveau van je eHerkenning daarom tijdig omzet naar het gewenste niveau.

De hogere niveaus blijven bestaan. Hierbij ontvang je bij het inloggen een eenmalige code die je moet gebruiken.


eHerkenning Niveau 3

Voor zowel het doen van aangifte via MijnBelastingdienst Zakelijk, inloggen bij het UWV als ook het indienen van een aanvraag voor subsidie heb je eHerkenning niveau 3 nodig.

In dat geval heb je ook een machtiging nodig voor de dienst waar je wilt inloggen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een subsidie heb je een machtiging nodig voor 'RVO diensten op niveau eH3. Houd rekening met een aanschaftijd van ongeveer 2 weken.

Via deze website kun je eHerkenning aanvragen.

Kijk op deze pagina voor meer informatie als je het niveau van je eHerkenning wilt upgraden.


Compensatieregeling

Moet je aangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk? En heb je om in te kunnen loggen kosten voor eHerkenning moeten maken? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de compensatieregeling van de overheid.

Om in te loggen bij de Belastingdienst, moet je een eHerkenning niveau 3 gebruiken en de machtiging vastleggen voor 'Mijn Belastingdienst Zakelijk'.

Je kunt gebruikmaken van de compensatieregeling als je eHerkenning alléén nodig hebt voor het doen van belastingaangiften én daarvoor het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel hebt aangeschaft.

Als je de eHerkenning ook gebruikt voor het inloggen bij andere overheidsinstanties dan kom je niet in aanmerking voor de compensatieregeling.

De vergoeding is € 24,20 inclusief btw per jaar en is voor maximaal 1 eHerkenningsmiddel.

Je kunt de vergoeding aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)


Reactie plaatsen