Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek?

Wat is het verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek?

Een functioneringsgesprek heeft een hele andere insteek dan een beoordelingsgesprek. Een functioneringsgesprek is een moment waarin je samen met de medewerker de stand van zaken opmaakt over het functioneren en de vorderingen gedurende het jaar.

Zit je medewerker op koers wat betreft de doelstellingen die je aan het begin van het jaar (hopelijk) samen hebt vastgesteld? Loopt je medewerker nog ergens op vast of heeft hij nog bijsturing nodig, of ondersteuning van jou of een van zijn collega's? Is er nog behoefte aan een training om een bepaald project succesvol af te ronden?

Tweerichtingsverkeer

Het grootste verschil is dat je tijdens een functioneringsgesprek ook jouw rol als leidinggevende ter sprake brengt. Pak je kans om na te gaan of iemand meer begeleiding of ondersteuning nodig heeft.

Dit met als doel om te achterhalen of de medewerker ergens vastloopt of iets mist waardoor hij misschien op bepaalde vlakken vastloopt in het uitvoeren zijn functie.

Je vraagt aan de medewerker of jij als leidinggevende iets voor hem kunt betekenen om ervoor te zorgen dat hij zijn rol goed of (nog) beter kan vervullen. Het is dus echt tweerichtingsverkeer. Probeer nieuwsgierig te zijn en goed door te vragen.

In een beoordelingsgesprek geef je uiteindelijk een eindoordeel over de functievervulling gedurende het afgelopen jaar. Dit is jouw visie en daar kan de medewerker niks meer aan veranderen. Je wilt niet dat een slechte beoordeling als een bom inslaat, daarom is het zo belangrijk om door het jaar heen meerdere gesprekken met je medewerkers te voeren om de voortgang te bespreken.

Deze tabel geeft de belangrijkste verschillen tussen een functionerings-en een beoordelingsgesprek weer:


Tip: Ik gebruik hier de gangbare (en in mijn ogen verouderde) begrippen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek. Omdat dit voor iedereen herkenbaar is. Echter adviseer ik mijn klanten om hier een andere bewoording voor te gebruiken. De woorden voortgangsgesprek en evaluatiegesprek klinken een stuk vriendelijker en minder bedreigend.

In de praktijk blijkt dat er onder medewerkers vaak het gevoel heerst afgerekend te worden tijdens dit soort gesprekken. Terwijl voortgangsgesprekken juist heel waardevol zouden moeten zijn en het functioneren alleen maar bevorderen.

Ook als iemand niet naar behoren functioneert, wordt dit veel sneller duidelijk als je de voortgang regelmatig bespreekt. Mocht uiteindelijk blijken dat een medewerker niet op de juiste plek zit, dan zal hij dit zelf ook eerder inzien als je de voortgang monitort en vastlegt.

Komt je medewerker afspraken keer op keer niet na of behaalt hij de doelstellingen niet? Dan maak je dit super concreet en inzichtelijk doordat je de informatie altijd beschikbaar hebt. Gesprekken voeren wordt daardoor ook voor jou veel prettiger omdat je verhaal glashelder is en je concrete punten aanhaalt tijdens het gesprek.


HR de Baas Abonnement

Als jij een abonnement afsluit bij HR de Baas (Plus of VIP) dan beantwoord ik vragen waar jij als werkgever in de praktijk tegenaan loopt. Inclusief tips en uitleg over het specifieke onderwerp. Ik stel voorbeeldbrieven en template documenten beschikbaar die jij alleen nog maar hoeft aan te vullen met je eigen gegevens. Eenvoudiger kan niet.

Wil jij zonder kennis HR de Baas worden?

Zorg dan dat je snel een abonnement afsluit. Deze unieke kans kan ik in eerste instantie maar aan een beperkt aantal klanten aanbieden. Wanneer het vol is, durf ik niet op voorhand te zeggen wanneer ik weer ga opschalen.

Voor meer info: https://hrdebaas.nl/hr-administratie-uitbesteden/

HR de Baas: Maakt het werken met personeel makkelijker en leuker!
 

Wil jij nooit meer een blog missen en daarnaast graag wekelijks HR tips en inspiratie ontvangen per mail? Meld je dan aan via de groene button 'schrijf me in' op de volgende pagina: https://hrdebaas.nl/contact/

Scrol op de pagina even naar beneden om de button te vinden.